“Dacă am un eveniment mic, mai ”iau” fotograf, sau facem noi cu telefonul?”
Eu aș răspunde: “Depinde de cât sunt de importante pentru tine pozele ce îți vor rămâne ca amintire de la acel eveniment (nuntă sau botez, în special)”.
Aș zice “Da, ia fotograf” în cele mai multe cazuri, dar există și situații când aș zice “nu, nu are rost”.
Și dacă zici că poți obține poze la o calitate rezonabilă cu telefonul, eu nu zic că nu! 😎
De fapt, problema nu e faptul că faci cu telefonul. Ci faptul că nu e un om desemnat “să se ocupe” ca tu să ai poze faine ca amintire de la acel eveniment, și să facă asta cât mai bine.
Dar îți zic ce să mai iei în considerare, când ajungi la a lua acea decizie:
- În locurile întunecate din unele săli de restaurant sau evenimente, fără măcar un bliț bun, direcționat și setat corespunzător, și/sau un aparat bun, o să o să iasă poze pe care nu le vrei ca amintire 🥲.
- Dacă nu e un om desemnat ca fotograf (chiar dacă folosește un smartphone), fiecare o să facă poze în mod subiectiv, la ce consideră și vrea, nu se asigură nimeni că ai în poze toate momentele faine.
- Vor predomina pozele încadrate urât, expuse greșit (eh… acuma și telefonul, face și el ce poate…), culori supra-saturate, încadrări tip portret sau pe orizontală, când de fapt ar fi mai bine invers, și chiar poze “mișcate”, care, ar trebui șterse.
- La final, vei ruga pe toți cei care au făcut poze, să ți le trimită, și poate vei trimite și tu pozele altora, la ceilalți. O să fie mai greu să le centralizezi și să le dai la toți invitații, dacă această operațiune nu se face în mod organizat. Dacă nu e organizare, e haos.
- Vrei să printezi pozele într-un album, ori pe hârtie foto? Cele pe care le-ai primit pe WhatsApp au deja calitate ȘI MAI MICĂ decât o aveau deja în telefonul cu care au fost făcute. Aici prețul confortului este scăderea drastică a calității. Știu că e mai complicat/inconfortabil să trimiți pozele pe mail sau wetransfer, doar că WhatsApp le scade și mai mult calitatea inițială.
- Vei primi pozele ne-sortate, și ne-editate. Îți rămâne ție toată “distracția” asta, sau și mai simplu… le lași așa, că na, cine are vreme de sortat poze? Dar amintirile de care ziceam, oare cum vor fi? Poate scapă 5-10 poze bunicele din 200, dar le păstrezi pe toate cele 200, că asta ai.
- Ar fi bine să te ocupi de salvarea pozelor pe care vrei să le păstrezi pe un stick USB, pe care să-l ții undeva în vitrină / bibliotecă / sertar / cutie cu acte. Sau/și să ai backup într-un cloud, online. Peste 10 ani nu vei mai avea telefonul ăsta, și dacă ai totul pe el dar îl pierzi peste 3 săptămâni, s-au dus și pozele cu amintirile de la eveniment.
- Pozele de grup fie vor lipsi, fie, în cele mai multe cazuri, vei avea 3-5 poze, mai mult… comice. Îmi vine imediat în minte o încadrare a trecătorului pe care îl rogi să facă poză de grup, ca să apari și tu în ea… în care tot grupul apare în mijloc, cu picioarele lăsate în afara pozei, deși deasupra capetelor tuturor, mai este aproape jumătate de cadrul liber, și se putea încadra ușor întreg grupul, astfel încât să apară oamenii în întregime, și să nu se irosească aproape toată jumătatea de sus a pozei, unde oricum nu e nimic interesant acuma. Ce poți face, e să te asiguri că după ce au fost făcute pozele de grup, sunt OK, și să le refaci imediat, dacă nu sunt OK. Doar atunci și acolo mai ai ocazia asta.
Acuma ce să zic… dacă ai un eveniment cu până în 10-15…-20 de persoane, poate că nu e nevoie de fotograf.
Dar în acel caz, poți ține cont de ceea ce am scris mai sus, pentru a face lucrurile cât se poate de bine, și potrivit pentru tine.
Despre VIDEO, la evenimente mici, în curând 😏.
Lasă un răspuns